Bevolking

Bevolking

Bij het begin van de 20e eeuw telde Afghanistan ongeveer vier miljoen inwoners; dat aantal is nu verzevenvoudigd. Hoewel oorlogvoering in de laatste eeuw een wezenlijke bevolkingsverplaatsing veroorzaakte (miljoenen vluchtelingen trokken naar Pakistan en Iran) is de bevolkingssamenstelling niet veel veranderd door de jaren heen.

In de oostelijke en zuidelijke centrale gedeelten wonen Pathanen , die de grootste etnische groep van het land vormen.

In de hoofdstad van meer

Bevolkingsstatistieken

Bevolkingsgroepen: Pathanen 33,39%, Hazara 28,58%, Tadzjieken 28,23%, Oezbeken Aimak, Nuristani, Baloetsji, Turkmenen, Kirgiezen de rest 9%.

Talen: Dari (Afghaans Perzisch) 50%, Pasjtoe (ook Pashto, Pashtu) 35% (offici?e talen), Beloetsji, Oezbeeks 9%, Turkmeens, verscheidene Nuristaanse talen.

Religie: Soennisme 60%, Shiisme 37%, Ismaelieten.
meer

Het bestuur

Sinds de strijd van de Moedjahedien tegen de bezetting door de Sovjet-Unie en de omverwerping van het Talibanregime in 2001 is er veel veranderd.

Een nieuwe grondwet voor Afghanistan werd opgesteld en goedgekeurd door de 502 leden tellende Loya Jirga in januari 2004.

Een presidentieel systeem met twee vicepresidenten werd ingesteld. Zowel Dari als Pashtu zijn tot nationale talen bestempeld, maar volgens de juiste bronnen gebruikt meer dan 85% van de bevolking Dari a meer

Levensverwachting

20% van de Afghaanse kinderen sterft voor het bereiken van de leeftijd van 5 jaar. 1 op 7 kinderen sterft tijdens het eerste levensjaar door ziekte of ondervoeding. Toch is de jaarlijkse bevolkingsgroei hoog.

Uit gegevens van UNICEF blijkt dat de situatie van vrouwen en meisjes in Afghanistan anno 2005 nog steeds zorgwekkend is. De laatste 3 jaar bedroeg de inschrijving van meisjes in secundaire scholen slechts 10%. 40% der vrouwen trouwt voor de leeftijd van 18 jaar bereikt te hebben meer

Het onderwijs

De geletterdheid van de volledige bevolking wordt geschat op 36%. Het percentage ongeletterde vrouwen is in 2005 nog 85%.

In de lente van 2003 schatte men dat 30% van de 7000 scholen van Afghanistan ernstig was beschadigd tijdens meer dan twee decennia van sovjetoverheersing en burgeroorlog. Slechts de helft der scholen had schoon water en minder dan een geschatte 40% had adequate hygiene.

Het onderwijs voor jongens was geen prioriteit tijdens het Talibanregime en meer
fotoooo