Afghanistan

Afghanistan

Afghanistan (Afghaans: افغانستان Afganestan), officieel sinds de grondwet van 2004 (1382) de Islamitische Republiek Afghanistan, is een republiek in Zuid-Azie met 33.609.937 (2009) inwoners.

Het grenst in het oosten en zuiden aan Pakistan, in het westen aan Iran en in het noorden aan Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan. Ook is er in het noordoosten bij de Wachan-corridor in Badachsjan een korte grens met de autonome regio Xin meer

Naam Afghanistan

De naam Afghanistan betekent letterlijk Land van de Afghanen. Het moderne gebruik stamt af van het woord Afghaan. De Pashtuns begonnen de term Afghaan voor zichzelf te gebruiken vanaf de Islamitische periode. Volgens W.K. Frazier Tyler, M.C. Gillet en andere geleerden , Het woord Afgaan komt voor het eerst in de geschiedenis voor in de Hudud-al-Alam in 982.Het laatste deel van de naam Afghanistan stamt af van het Perzische woord stan (staat of land).

Het Engelse woord Afghanland dat meer

De geschiedenis

Sinds oude tijden heeft Afghanistan te maken gehad met invallers, waaronder Perzen, Macedonies, Arabieren, Turken en Mongolen.De Afghaanse stammen verenigden zich in de 18e eeuw onder een enkele leiding, maar een volledig onafhankelijke staat kwam niet tot 1919 tot stand.

In 2001 vielen de Verenigde Staten Afghanistan binnen, op zoek naar Osama bin Laden. Directe aanleiding was de aanslag van 11 september. Bin Laden werd niet gevonden, maar de Talibanregering werd afgezet. In 2004 we meer
fotoooo